Arkiv för: 2010

2010-12-21

Finns det risker i vår komfortzon?

Finns det risker i vår komfortzon, vår domän som vi är vana att arbeta i och där stigarna är upptrampade? Hur många gånger har vi inte blivit förvånande över skeenden som när de väl inträffade framstår som självklara. Med lite eftertänksamhet kan vi ofta konstatera att det inte skulle krävt …

Läs mer
2010-11-30

Vidga komfortzonen

Hur många gånger har vi inte blivit förvånande över skeenden som när de väl inträffade framstår som självklara. Med lite eftertänksamhet kan vi ofta konstatera att det inte skulle krävt någon större energi att inse att det skulle hända. Trots denna insikt så balanserar vi bland tusentals risker varje dag …

Läs mer
2010-10-31

Attributsintyg – Ett enklare sätt att umgås

I alla de sammanhang vi har behov av att umgås över gränserna uppenbarar sig identitetsfederering som en möjliggörare, inte minst i alla de sammanhang där det inte går att enas i den detaljgrad som varje enskild lösning ofta kräver. Det är betydligt enklare att förälska sig i ramverk som även …

Läs mer
2010-09-30

Är UTM ett exempel på Pandoras ask?

När man adresserar säkerhet på nätnivå så är det i första hand tillgänglighet som avses. Lyfter man blicken något landar diskussionen ofta i hur man bäst skyddar sig mot att någon utnyttjar så väl kända som okända sårbarheter. I den diskussionen nämns ofta antivirus, IPS/IDS, applikations- och protokollkontroll. Där föddes …

Läs mer
2010-08-31

Valet bakom valet

Är det inte förvånande att vi år 2010 får ett brev hem som måste medföras till en fysisk lokal där vi blir förkryssade i en fysisk bok för att få göra vår medborgerliga plikt och rösta. Allt detta för att svara på ett fåtal flervalsfrågor. Till råga på allt räknas …

Läs mer
2010-05-31

Den nygamla signaturmelodin

Vi letar ständigt efter Produkten med stort P som skall lösa alla säkerhetsproblem, samtidigt som vi på långa vägar inte utnyttjar alla de funktioner som de befintliga säkerhetsprodukterna kan ge. Paradoxalt, eller bara tidens anda? Den gamle trotjänaren i form av brandvägg blir ofta beskylld för att vara omodern och …

Läs mer
2010-04-30

Sociala mediers skuggsida

Utvecklingen av sociala nätverk och medier har gått i rasande takt de senaste åren. Det är svårt att föreställa sig att 2006 var året då både Facebook startades och ordet “blogg” kom med i Svenska Akademins ordlista. Diskussionerna går heta kring för- och nackdelar med utvecklingen men ett är säkert, …

Läs mer
2010-03-31

Sommartid?!?

Då var det dags att ställa om klockan igen. Jag förvånas fortfarande över hur mycket utrustning som behöver en manuell åtgärd för att hänga med i svängarna. Rent personligt funderar jag varje gång på om det är någon mening att ändra tidszon två gånger per år, det kanske är bättre …

Läs mer
2010-02-28

Flera länkar innebär nödvändigtvis inte en fungerande kedja

De under den senaste tiden uppmärksammade säkerhetsproblem som finns hos bankkort tillverkade enligt EMV-standarden kan knappast ha undgått någon. Kortfattat så kan man med hjälp av en manipulerad kortterminal instruera kortchipet att inte kräva PIN-kod för den aktuella transaktionen. Ett stulet kort kan på så vis användas utan kunskap om …

Läs mer
2010-01-31

Smör och bröd – den enkla vägens melodi

För knappt ett år sedan tappade flera förstå-sig-på’are hakan när masken Conficker gjorde sig både känd och hatad. Maskarna var minsann utrotade och förd till handlingarna, åtminstone i teorin. Samtidigt blev det i högsta grad tydligt att den som har intresse att begå en handling som kan betraktas som allt …

Läs mer